Stožer civilne zaštite Općine Pirovac

S obzirom na povećani broj oboljelih od novog koronavirusa, jučer je održana sjednica Stožera CZ Općine Pirovac te se raspravljalo o mogućim mjerama sprječavanja širenja zaraze.

Nacionalni Stožer CZ je u međuvremenu donio dvije nove Odluke. Prva se odnosi na zabranu prelaska preko graničnih prijelaza odnosno, utvđuje se poseban režim za osobe koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Republike Srbije i Sjeverne Makedonije. Osobe iz navedenih država dužne su boraviti u samoizolaciji u vremenskom razdoblju od 14 dana od dana ulaska u RH.

Druga odluka odnosi se na obvezu nošenja maski u prijevoznim sredstvima javnog prometa. Putniku koji nema masku, pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije dopustiti ulazak u vozilo.

Također, sukladno uputama HZJZ-a, dobar dio odgovornosti je prebačen na lokalne stožere odnosno na jedinice lokalne samouprave. Sukladno mogućnostima, Stožer CZ Općine Pirovac definirao je postupanje u slučaju pojave bolesti kod gosta.

Za gosta za kojeg se smatra da je zaražen novim koronavirusom ili da je bio u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom / obitelji, preporuča se povratak u mjesto prebivališta sa vlastitim prijevoznim sredstvom. U slučaju da je gost došao u destinaciju sa javnim prijevozom i nema mogućnost samostalnog povratka u svoj dom, stanodavac će osigurati gostu privremeni boravak unutar objekta, dok se za isto ne pronađe neki drugi adekvatni smještaj u kojem je moguće boraviti za vrijeme samoizolacije.
U međuvremenu, lokalni stožer će u suradnji sa turističkom ambulantom koja je u postupku uspostavljanja osigurati uzimanje briseva i testiranje na pojavu bolesti kod gosta.

S obzirom da je definiranje lokacije koja se može koristiti kao karantena u slučaju zaraze pala na lokalne stožere, a Općina Pirovac kao i druge općine u svom vlasništvu nemaju objekte koji bi zadovoljili uvjete karantene, s tim u vezi očekujemo uputu županijskog stožera.

Nadalje, Stožer CZ Općine Pirovac donio je preporuku da se u dućanima i zatvorenim prostorima nose zaštitne maske, dok je u službene prostorije Općine Pirovac, turističke zajednice Pirovac i komunalno poduzeće Vrilo d.o.o. ulaz dopušten isključivo sa zaštitnim maskama.
Apeliramo na sve poslovne subjekte na području Općine Pirovac da maksimalno smanje kontakte sa strankama i da se pridržavaju svih protuepidemijskih mjera.

Sve nove mjere donosit ćemo u dogovoru sa županijskim stožerom i lokalnom epidemiološkom situacijom.

#ostaniodgovoran

Načelnik Stožera civilne zaštite Općine Pirovac
Ante Čubrić