U Pirovcu postavljena punionica električnih vozila, projekt vrijedan 290 tisuća kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je dana 08. svibnja 2019. godine objavio Javni poziv za neposredno sufinanciranje gradnje punionica vozila na električnu energiju, a nakon prijave i administrativne provjere Općina Pirovac dobila je odluku o sufinanciranju poticanja energetske učinkovitosti u prometu „Gradnja punionice za vozila na električnu energiju 2019.”, u visini od 40% opravdanih troškova odnosno 109.700,00 kuna.
Ukupna vrijednost investicije je iznosila 286.437,50 kuna, a radi se o super brzoj DC punionici koja omogućuje punjenje električnih vozila koja su danas na tržištu i to:

– CCS (vozila proizvođača BMW, VW, GM, Porsche, Audi, i dr.)
– CHAdeMO (vozila proizvođača Nissan, Mitsubishi, Peugeot, Citroen, i dr.)
– AC Type2 priključak/konektor (sva vozila koja podržavaju TYPE2 priključak)

Punionica je montirana na adresi Trg domovinskog rata u samom centru mjesta, a nakon montaže bilo je potrebno ishoditi sve dozvole prije početka rada. Za sam rad punionice osigurana su i dva parkirna mjesta.

– Punionica već danas bilježi značajan broj punjenja električnih vozila što nam je izuzetno drago, a Pirovac se s ovim projektom upisao u kartu ekološki osviještenih općina. FZOEU je prepoznao ovaj projekt i sufinancirao izgradnju punionice električnih vozila u iznosu od 40% što je još jedan korak naprijed prema ispunjenju obveza svih potpisnika „Sporazuma gradonačelnika”, kojim Općina Pirovac želi smanjiti udio Co2 u atmosferi za 20% do 2020. godine. Porastom interesa za električna vozila i izgradnjom punionice, možemo reći da ovim projektom pratimo svjetske trendove i brinemo o zaštiti okoliša te da će se budući razvoj Pirovca temeljiti na ekološki prihvatljivim rješenjima – rekao je načelnik Ivan Gulam.