Općina Pirovac dobila 109 tisuća kuna za neposredno sufinanciranje punionice električnih vozila od strane FZOEU-a

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je dana 08. svibnja 2019. godine objavio Javni poziv za neposredno sufinanciranje gradnje punionica vozila na električnu energiju, a nakon prijave i administrativne provjere Općina Pirovac dobila je odluku o sufinanciranju poticanja energetske učinkovitosti u prometu „Gradnja punionice za vozila na električnu energiju 2019.”, u visini od 40% opravdanih troškova odnosno 109.700,00 kuna.

Punionica će biti smještena na parkiralištu na Trgu Domovinskog rata. Predviđena je super brza DC punionica koja omogućuje punjenje električnih vozila koja su danas na tržištu. Ukupna investicija se procjenjuje na 280 tisuća kuna.

Prihvatljive za sufinanciranje su bile punionice minimalne ukupne snage 50kW DC ili 22kW AC, a tehnički koncept nije bio strogo reguliran pozivom, već je otvoren za raznovrsna rješenja glede naponskih sustava, snage, brzine punjenja te lokacije punionica i područja prometnih pravaca. Preduvjet sufinanciranja je bio dostava glavnog projekta od strane ovlaštenog inženjera te pravomoćna građevinska dozvola ili odgovarajući dokument kojim se potvrđuje da ista nije potrebna.

Projektirana je super brza DC punionica za punjenje vozila opremljena priključcima:
– CCS (vozila proizvođača BMW, VW, GM, Porsche, Audi, i dr.)
– CHAdeMO (vozila proizvođača Nissan, Mitsubishi, Peugeot, Citroen, i dr.)
– AC Type2 priključak/konektor (sva vozila koja podržavaju TYPE2 priključak)

„Drago nam je da je Općina Pirovac dobila Odluku o neposrednom sufinanciranju izgradnje punionice električnih vozila što je još jedan korak naprijed prema ispunjenju obveza svih potpisnika „Sporazuma gradonačelnika”, kojim Općina Pirovac želi smanjiti udio Co2 u atmosferi za 20% do 2020. godine. Porastom interesa za električna vozila i izgradnjom punionice, možemo reći da ovim projektom pratimo svjetske trendove i brinemo o zaštiti okoliša te da će se budući razvoj Pirovca temeljiti na ekološki prihvatljivim rješenjima.”, rekao je načelnik Ivan Gulam.