Print this page
14 May 2019

Općina Pirovac prijavila se za natječaj za izgradnju punionice za električne automobile

Općina Pirovac prijavila se za realizaciju projekta električne punionice na Javni poziv za sufinanciranje gradnje punionica vrijedan 5,8 milijuna kuna kojeg je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Općina Pirovac želi biti dio transformacije prometnog sustava u čišći i energetski učinkovitiji, a sve s ciljem smanjenja onečišćenja okoliša ispušnim plinovima i bukom. Općina Pirovac jedna je od rijetkih JLS u županiji koje su potpisnice „Sporazuma gradonačelnika“ ili „Covenant of Mayors“ kojim općina želi i smanjiti udio Co2 u atmosferi za 20% do 2020. godine.

Tvrtke, obrtnici, jedinice lokalne i regionalne samouprave te neprofitne organizacije (izuzev udruga i zadruga) za projekte postavljanja punionica mogu dobiti do 40% opravdanih troškova, odnosno do 200.000 kuna. Prihvatljive su za sufinanciranje punionice minimalne ukupne snage 50kW DC ili 22kW AC, a tehnički koncept nije strogo reguliran pozivom, već je otvoren za raznovrsna rješenja glede naponskih sustava, snage, brzine punjenja te lokacije punionica i područja prometnih pravaca. Preduvjet sufinanciranja je dostava glavnog projekta od strane ovlaštenog inženjera te pravomoćna građevinska dozvola ili odgovarajući dokument kojim se potvrđuje da ista nije potrebna.

Punionica će biti smještena na parkiralištu na Trgu Domovinskog rata. Predviđena je super brza DC punionica koja omogućuje punjenje električnih vozila koja su danas na tržištu. Ukupna investicija se procjenjuje na 280 tisuća kuna.

Projektirana je super brza DC punionica za punjenje vozila opremljena priključcima:

- CCS (vozila proizvođača BMW, VW, GM, Porsche, Audi, i dr.)

- CHAdeMO (vozila proizvođača Nissan, Mitsubishi, Peugeot, Citroen, i dr.)

- AC Type2 priključak/konektor (sva vozila koja podržavaju TYPE2 priključak)

 „Općina Pirovac dostavila je vjerujemo svu potrebnu i traženu dokumentaciju te će Pirovac već do iduće turističke sezone na adresi Trg Domovinskog rata imati svoju punionicu za električne automobile koji su sve prisutniji. Siguran sam da će punionica pridonijeti i imidžu naše općine, ali i Pirovcu kao sve značajnijoj turističkoj destinaciji.“, rekao je načelnik Ivan Gulam.