Print this page
13 May 2019

FZOEU odobrio sredstva za projekt „Za more čisto i Pirovac lipo misto“

Osnovni cilj projekta je izvaditi otpad sa morskog dna na planiranim pozicijama, te ga deponirati na javne deponije. Sekundarni cilj projekta je upoznati sve dionike s količinom i vrstom otpada, potaknuti svijest o količini odbačenih stvari u neposrednoj blizini kupališta, sidrišta, luci, ribolovnim područjima, te ih potaknuti da se savjesno odnose prema moru i okolišu koji nas okružuje, a nerijetko ima utjecaj na egzistenciju stanovništva u njegovoj blizini. 

Nositelj projekta će isplanirati, organizirati i provesti višednevnu ekološko-edukativnu akciju u mjestu Pirovac i otocima Atra Vela, Arta Mala i Sustjepan.
Akcija će trajati četiri dana:

Prvi dan očistiti će se uvala na južnom dijelu otoka Arta Vela koja je popularno nautičko sidrište, ali i mjesto gdje lokalni ribari čiste mreže nakon ulova, te se na dnu nalazi velika količina otpada koji odbace natičari i otpad koji odbace ribari. U akciji bi učestvovali članovi kluba, 20 članova. 

Drugi dan čistiti će se uvalu na istočnom dijelu otoka Arta Mala koja je veoma popularno nautičko sidrište. Na dnu se nalazi tipizirani otpad odbačen od nautičara, na žalost u istom prostoru se nalazi kolonija veoma velikih školjki Periski na koje se nakuplja navedeni otpad. U akciji bi učestvovali članovi kluba, 20 članova. 

Treći dan čistiti će se okoliš otoka Sustjepan. Kako se radi o manjem otoku, moguće se obići sve dijelove podmorja i očistiti ga. Kako se otok nalazi u blizini kopna i mjesta Pirovac koje služi kao opskrbni centar nautičarima, a u blizini je i nova nautička marina, sve strane otoka su popularna sidrišta, posebice za manje iskusne nautičare jer se osjećaju sigurnije u blizini kopna i sigurne luke. Na žalost neiskustvo u plovidbi često je povezano sa nedogovrnim ponašanjem prema ekologiji mora. U akciji bi učestvovali članovi kluba, 20 članova. 

Četvrti dan provesti će se ekološka akcija u mjestu Pirovac, na četiri lokacije. U akciju uključiti goste iz drugih ronilačkih klubova i članove kluba koji se mogu naknadno uključiti (60-70 ronilaca). Osim ronioca, u akciju uključiti djecu iz Osnovne škole Pirovac, članove DVD-a koji bi pomagali u čamcima, sve zainteresirane građane i goste koji se žele uključiti. 

Peti dan organizirati će se nagradni uron (što je tradicija na eko-akcijama), kako bi se učesnici upoznali sa ronilačkim lokacijama u okolnom akvatoriju.

Klub podvodnih aktivnosti Marsonia iz Slavonskog broda nositelj je projekta kojem je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio 60 tisuća kuna, a ukupna vrijednost projekta je 106 tisuća kuna. Očekuje se sudjelovanje oko 200 volontera, a Osnovna škola Pirovac i Općina Pirovac su partneri na projektu.