15 April 2014

U rad puštena meteorološka postaja Pirovac!

Nakon izvršene montaže opreme na zgradi u vlasništvu Općine Pirovac u samom centru ovog mjesta puštena je u rad nova AMP u sustavu Šibenik Meteo i Crometeo-Pljusak.

Sustav se sastoji od meteo postaje WS2350 sa senzorima za mjerenje temperature, vlažnosti, tlaka zraka, smjera i brzine vjetra te količine oborina, a uz ovu osnovnu paletu senzora instaliran je extra solarni senzor za mjerenje sunčeve radijacije.

Kvalitetnu sliku visoke rezulcije omogućila je panoramska kamera Sanyo VCC 4000HD, proglašena kao najbolja kamera u svojoj klasi.

Mini PC podatke i sliku obrađuje te putem ADSL linije šalju na servere Šibenik Meteo i Pljusak-Crometeo. U planu je izrada mobilne aplikacije, a vremenski podaci svoje mjesto uskoro će imati i na službenoj web stranici Općine Pirovac. AMP koja će se nalaziti u 24h radu financirala je Općina Pirovac, a ugovorom je predviđeno održavanje postaje i njezina izmjena nakon 5 godina rada, odnosno i prije ukoliko dođe do nepredviđenih kvarova i štete.

Aktualne vremenske podatke sa AMP Pirovac možete pronaći na ovom linku, u sustavu Crometeo-Pljusak ovdje, live stream ovdje, a isti podaci dostupni su i putem sms servisa. Općina Pirovac je prepoznala želje mještana i važnost projekta za svoje mjesto koje se ovim putem našlo na mreži svjetskih meteoroloških postaja, a vremenske podatke koristiti će i mediji što će dodatno promovirati Pirovac u budućnosti. Dodajmo da je ovo prva meteorološka postaja i panoramska kamera u zapadnom dijelu naše županije. Želimo joj dug rad i zanimljiva mjerenja! 

 

Back to top