07 February 2014

Sarkofag obitelji Draganić - Vrančić

Ministarstvo kulture je na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara donijelo rješenje kojim se utvrđuje da Sarkofag obitelji Draganić – Vrančić, Pirovac, ima svojstvo kulturnog dobra.

 

Sarkofag obitelji Draganić - Vrančić smješten je u obiteljskom mauzoleju na groblju sv. Jurja u  Pirovcu. Dimenzije sarkofaga isklesanog od bijelog kamena iznose: duljina  222 cm, visina 80 cm, širina 71 cm. Sarkofag je djelomično uzidan u zid te položen na dvije kamene konzole. Prednja strana podijeljena je gotičkim fijalama u tri polja. U središnjem polju smještena je Bogorodica na prijestolju s malim Kristom. U svakom od dva bočna polja prikazan je po jedan anđeo s raširenim krilima.

Sarkofag se nekad nalazio u samostanu sv. Frane u Šibeniku, a prema postojećim dokumentima te sačuvanim ugovorima, izradili su ga 1447. Godine L. Pincino i A. Budčić prema uputama Jurja Dalmatinca. Sarkofag je vjerojatno u 19. Stoljeću prenesen u Pirovac. Prilično je dobro očuvan, uz vidljiva manja oštećenja kamena.

Na osnovi predočene dokumentacije i iznesenih činjenica Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra utvrdilo je da Sarkofag obitelji Draganić – Vrančić ima svojstvo kulturnog dobra.

Back to top